Posts tagged oikopolkuja

Short Cuts - Oikopolkuja, 1993

Elokuvasta

  • Ohjaaja: Robert Altman
  • Alkuperäismaa: Yhdysvallat
  • Kesto: 187 min.
  • IMDB: 7.7/10

Mistä se kertoo?

Short Cuts on kokoelma toisiinsa löyhästi nivoutuvia tarinoita 90-luvun alun Los Angelesista. Kymmenkunta perhettä ja muutama yksittäinen henkilö päälle käy läpi mittavan skaalan elämän myötä- ja vastoinkäymisiä. Puntari tosin kääntyy pitkälti vastoinkäymisten puolelle, sillä elokuvassa käsitellään mm. alkoholismia, masennusta, itsemurhaa, perheenjäsenen sairastumista ja kuolemaa, aviopuolison pettämistä, seksuaalista turhautumista, etääntymistä perheestä ja muuta mukavaa.

Elokuvan tarinoita on turha alkaa tässä purkamaan auki, mutta suurimmassa osassa tuntuu olevan teemana se, että ihmiset käyttäytyvät toisiaan kohtaan niin huonosti kuin suinkaan pystyvät. Ainoat sympatiaa ansaitsevat ihmiset ovat kurjan kohtalonsa uhreja, aktiivisesti oikein kukaan ei edistä minkäänlaisia positiivisia arvoja.

Onko se hyvä?

Short Cutsin mittakaava on suoraan sanottuna mielipuolinen. Parikymmentä tähteä, yli kolme tuntia kestoa ja ties kuinka monta tarinan lankaa. Jollain elämää suuremmalla taidolla ohjaaja Robert Altman on kuitenkin saanut tästä kasaan hyvin toimivan paketin. Yksikään sivujuoni ei tunnu turhalta, eikä tarinoiden löyhät liitokset haittaa kokonaisuuden toimivuutta. Short Cuts on hullulla tavalla masentava ja vastenmielinen, mutta silti samalla inhimillinen, koskettava ja otteessaan kiinni pitävä.